Model Portfolio

Waar kijkt een agent naar?
Als je je portfolio bij een agent moet presenteren dan wil je ze de foto's geven die zij naar op zoek zijn.
1. Je kunt ze laten zien hoe veelzijdig je kunt zijn en hoe goed je jezelf kunt uiten.
2. Het is ook erg belangrijk om te laten zien hoe goed je een verhaal op de foto kunt vertellen.

gw1

Een 'knap gezicht' alleen is niet voldoende om een agent geintereseerd te krijgen. Je moet ook een beetje kunnen acteren wil je succes kunnen boeken in de modellen wereld.
Om een goede modellen portfolio te maken, heb je zeker een goede fotograaf nodig, iemand die jou ook met je verhaal kan ondersteunen. En bij mij aan te kloppen is de eerste stap in de goede richting.

Waarom ik?

Ik heb 4 jaar acteren geleerd en heb afgestudeerd in een van de beste Theaterscholen in Sydney, Australië; met name ACTT (Actors College of Theater and Television).
Je kunt mijn acteerwebsite zien:
www.shannasimic.com
Met mijn opleiding kan ik jou helpen je verhaal te vertellen tijdens de fotoshoot.

Om deze portfolio-richtlijn te maken, zal ik de foto's van Genyro Westmaas gebruiken. Genyro is een model die bij een van de beste modelbureaus in Amsterdam ingeschreven staat. In principe, door de foto's die ik van hem gemaakt heb naar die agent op te sturen, hebben ze hem gelijk ingeschreven. En dat is de taak van je portfolio, om jouw een goede agent te bezorgen.
Dit feit kan alleen het verhaal in dit hoofdstuk ondersteunen, maar het belooft niet dat het zal gebeuren met elk model waar ik de foto's van maak. Elk bureau is op zoek naar bepaalde karakter, bepaalde look, vorm, lengte en grootte van het lichaam, enz, enz.... Daar kan ik je niet mee helpen. Ik kan je alleen een goed advies geven: houd jezelf fit!
Dat is wat Genyro doet door bijna elke dag in een sportschool te trainen.

Wat voor soort foto's heb je nodig?

Je wilt de agent (of een potentiële klant) van het begin tot het eind "wow-en", dus je zet je foto's in een bepaalde volgorde, zo dat ze je niet vergeten.

Laten we maar eerst alle soorten foto's die je nodig hebt goed bekijken:


1. Headshot

Er zijn twee soorten headshots voor modellen:

A. Voor een fashion model of een editorial model
Een kleurenfoto van het gezicht en de schouders. Minimaal make-up en sieraden. Het haar moet natuurlijk zijn met minimaal styling. Op deze manier kan de agent het echte uiterlijk van een model zien. Een editorial model lach meestal niet in een schoonheids shoot.

B. Voor een commercieel model
Een schone headshot, waarbij het model meer ontspannen is. Met een glimlach of niet, hangt af van wat hij/zij in deze opname wil uitbeelden. Deze headshot kan in kleur of zwart/wit zijn, en volgens de nieuwste trend, het lijkt erop dat deze shots helemaal tot de taille mag reiken.

gw3

2. Bodyshot

(volledige lengte)
Model moet iets eenvoudigs dragen waarin de figuur goed zichtbaar is, voor de agent om te kunnen zien hoe de lichaam van de model eruit ziet.

gw4

3. Badpak foto

Voor vrouwelijke modellen:
De volgende foto in je portfolio zou een stijlvolle foto in een badpak kunnen zijn. Met "stijlvol" bedoel ik niet overdreven seksueel of glamour foto met veel make up, maar juist een gewone nette badpak zonder te veel make-up. Top modellenbureaus willen graag zien hoe jij eruitziet zonder poespas.

Het is misschien een goed idee om dit soort foto's in een topmodeltijdschrift op te zoeken. Dan kan je zien wat voor foto's ze daar hebben en wat voor verhalen je van die foto's kan lezen. Dan kan je vervolgens nadenken over je eigen verhaal die jij aan jouw portfolio bezoeker wilt vertellen met je afbeeldingen.


Voor mannelijke modellen:
Zwembroek of boxer shorts zijn acceptabel.


gw5

4. Creatieve foto's

De volgende paar foto's in het midden van je portfolio (8 tot 12 creatieve foto's in verschillende outfits en locaties, verschillende licht, binnen en buiten), kunnen zo creatief mogelijk zijn, om te laten zien hoe veelzijdig je bent. En denk er om: kwaliteit altijd boven de kwantiteit.
A. Mode foto's voor fashion modellen.
B. Commerciële foto's voor commercieel model.
Opmerking: Het standaard foto formaat is 8x10 inch (20x25 cm). Andere maten zijn 9x12 (23x 30½ cm) en 11x14 (29x36 cm).

5. En lachen!

Je moet ten minste één foto in je portfolio hebben waar je lacht. De modellenbureau wil graag weten wat voor tanden je hebt, hoe je eruit ziet als je lacht, heb je misschien een beugel, etc... En maak je geen zorgen, je tanden hoeven niet symmetrisch of perfect te zijn, er zijn genoeg supermodellen met een grote spleet tussen hun voortanden of ongelijke tanden, maar dat maakt ze juist herkenbaar. Modellenbureau wilt ook jouw persoonlijkheid zien en hoe je met een glimlach eruit ziet.

6. Sluiting foto

Sluit je portfolio presentatie af met je sterkste foto. De meeste mensen kunnen zich meestal de allereerste en allerlaatste foto's in je portfolio herinneren en daar moet je rekening mee houden. Daarom plaats je een of twee geweldige foto's dat net even anders zijn dan je openingsfoto op het eind van je portfolio.

gw6

Belangerijk:
Bovengenoemde advies, voor hoe een modelportfolio zou eruit moeten zien, is alleen maar om mee te beginnen. Maar een portfolio moet echter altijd met nieuwe foto's bijgewerkt worden. De meer je werkt, des te meer ervaring je opdoet, en des te beter je foto's met de tijd worden. Blijf daarom altijd je portfolio bijwerken.

Getuigenis

Genyro Westmaas
Model

Mijn samenwerking met Shanna was top.
Shanna kan zich als fotograaf goed inleven en maakt niet alleen een foto maar denkt ook goed mee om het de perfecte plaatje te krijgen. Ze was met onze samenwerking altijd heel enthousiast over de shoots en stond altijd open voor nieuwe ideeën.

En wat echt een plus punt van Shanna is, dat ze het met plezier doet en heel erg vel inzet toont als fotograaf, om de perfecte foto te maken.

Vicky Zimmerman
Founder Vicky-Foundation

In 2016 heb ik Shanna via een vriendin ontmoet, zij was gelijk enthousiast om deel te nemen aan onze eerste editie best Avantgarde Fotograaf. Ze was gekoppeld aan een mister Avantgarde. Het traject naar de finale was leerzaam en uitdagend. Ondanks tegenvallen en teleurstelling is zij mee doorgegaan. Zij heeft de best uit de kast gehaald. En dat werd beloond met 2de prijs in de finale.

Shanna is een leuk, professioneel en enthousiast persoon. Ik wens haar het allerbeste met haar carriere als fotograaf.

Vind u mijn werk leuk ?

info@shannasimic.nl
U kunt uw feedback en opmerkingen naar het bovenstaande e-mailadres opsturen.